Laga kinamat hemma

Som på kinarestaurang – vår kock delar med sig av de bästa tipsen

Den kinesiska matkulturen har spridit sig globalt under många decennier. Att besöka en kinesisk restaurang har blivit en nästan rituell upplevelse i västvärlden, där människor inte bara lockas av den smakrika maten utan också av den unika atmosfären. Ibland finns det dock inte tid eller möjlighet att åka iväg till närmaste kinarestaurang, och då är det guld värt att enkelt kunna slänga ihop några av de mest populära rätterna i sitt eget kök. Här har vår kock på Ching Palace i Göteborg samlat sina bästa tips för dig som drömmer om att återskapa dina favoriter från det kinesiska köket på hemmaplan.

 

 

Mör och saftig kyckling i wokpanna

För att lyckas med mör kyckling som på kinarestaurang är en noggrann marinering nyckeln till framgång. Skär upp kycklingen i mindre bitar och låt den vila i en smakrik och välbalanserad blandning av soja, vitlök, ingefära, risvinäger och en nypa socker i minst 30 minuter. På så vis ser du till att kycklingens fulla smakpotential uppnås. Använd dig sedan av en riktigt het wokpanna och bryn kycklingen snabbt. Detta förseglar köttets saftighet och bibehåller de smaker som kycklingen absorberat under marineringen. Tillsätt därefter sojasås och sesamolja – dessa ingredienser kommer inte bara att intensifiera smaken utan också ge en subtil, nötig underton till rätten. Servera med wokade grönsaker och jasminris, och toppa gärna med lite rostade cashewnötter.

 

 

Sötsur sås – recept som på kinarestaurang

Den sötsura såsen är en stor favorit på Ching Palace. Såsen bjuder på en ljuvlig kombination av sötma och syra, och lyfter smakerna av såväl wokad kyckling som fläskkött, nötkött och skaldjur. Att tillaga sötsur sås hemma är dessutom busenkelt. För en portion behöver du:

 • 0,5 dl vatten
 • 0,5 dl ketchup
 • 1 msk sojasås
 • 1,5 msk risvinsvinäger
 • 1,5 msk socker
 • 0,5 tsk majsstärkelse utspätt med 1 msk vatten.


Blanda ihop samtliga ingredienser förutom majsstärkelsen. Låt dem sedan småputtra en stund på spisen innan du häller i majsstärkelseblandningen, och stäng av värmen när du fått till tjockleken du önskar.

 

 

Så friterar du kyckling hemma på ett klassiskt vis med smak av Kina

Är den friterade kycklingen din favorit på vår meny? Det är faktiskt enkelt att göra friterad kyckling som på vår kinarestaurang. Om du vill återskapa den krispiga och gyllenbruna kycklingen från Ching Palace behöver du först blanda ihop en slät frityrsmet. För ett kycklingbröst behöver du:

 • 2 msk mjöl
 • 1,5 msk majsstärkelse
 • ¼ tesked bakpulver
 • 1 ägg
 • ¼ dl vatten
 • en nypa salt.


Skär upp kycklingbröstet till önskad storlek och doppa bitarna i smeten. Fritera dem sedan i frityrolja på cirka 170 till 180 grader tills de är perfekt knapriga och gyllenbruna.

 

 

Frågor och svar

Vilka rätter är mest populära på Ching Palace?
Wokad och friterad kyckling samt olika rätter i sötsur sås är tre populära alternativ på Ching Palace.


Är det svårt att tillaga mat som på kinarestaurang?
Att tillaga mat som på kinarestaurang behöver inte vara svårt om du följer några grundläggande principer. Med noggranna förberedelser, bra råvaror och användning av rätt tekniker kan du skapa autentiska och läckra maträtter på hemmaplan.


Vad är nyckeln till framgång för att få kycklingen riktigt mör i wokpanna?
Det är viktigt att låta kycklingen vila i en marinad i minst 30 minuter, och att bryna köttet snabbt på hög värme.

 

0
Feed

Lämna en kommentar